har jag skapat i ett försök till egenterapi. Jag skriver främst om de tankar och känslor som uppkommer till del av den påstått obotliga tarmcancer min man drabbats av samt den demenssjukdom min mor har. Rubriken kommer till del av något jag en gång läste om en dement man. Hans fru berättade hur hon förhöll sig till de förändringar som uppkom i deras liv. Det som fastande i mitt minne var något i stil med : Är vi ute och går och min man säger "Titta vad vackert rosa himlen är" fast den är blå eller grå så säger jag "Ja, visst är den".

måndag 24 oktober 2011

Fel... Ja, så måste det vara

För snart en vecka sedan ringde onkologen. De hade haft ett möte gällande Ulf för att se huruvida det fanns något mer, något annat de kunde prova. Det fanns det inte. De har dock etablerat en kontakt med Uppsala för att höra om de har några förslag.

Jag fick en kommentar med frågan vad som hänt. Svaret är att de behandlingar som finns är avverkade. De fungerar inte längre. Den senaste cytostatikan fungerade inte alls. Att Uffe rent generellt mår bättre än någonsin, sedan sjukdomen gjorde sitt inträde, är vi väldigt tacksamma för. Det betyder att vi har tid och möjlighet att göra saker tillsammans.

Uffe har dock mått lite sämre de sista dagarna. Hög feber och smärtor som framkallade kräkningar gjorde att ASIH kontaktades. Provtagning visade ett crp på 245 vilket medförde att antibiotika sattes in. Tre gånger per dygn kommer så de rara sjuksköterskorna hem till oss alternativt åker vi till dem då antibiotikan gives intravenöst. Detta i avvaktan på att resterande provsvar blir klara. Men trots detta så får min starka, underbara man massor gjort. Han svetsar, snickrar och planerar mellan behandlingarna.

Töserna våra är självfallet omedvetna om den vänding som skett. Uffe tar, än så länge, beskedet om behandlingarnas avslut med stort lugn. Hos mig bubblar stundom en ångest och panik som inte går att beskriva upp. Den bär med sig den där känslan av att jag måste fly, jag måste springa tills benen inte bär. Fast det går oftast inte så istället spelar jag musik. Dansar mig svettig, sjunger mig hes. Då försvinner ångesten så sakteliga och ersätts av något annat, ibland tomhet men oftast lugn och hopp. För hur kan det vara så att cancerns sprider sig än mer när han är så mycket starkare? Det känns ofattbart och gör således att jag, stor del av tiden, de facto tror att de har FEL.

En dag snart så vaknar jag och allt är så som det var tänkt

5 kommentarer:

 1. Gabriella, håller tummarna för kontakten med Uppsala. Ofattbart uttrycker nog er situation. Jag förstår inte hur vare sig du eller Ulf klarar att skapa livskvalitet. Dansa på min vän och hoppas det är lugn du får mer än tomhet. Kram mostern

  SvaraRadera
 2. Åh vad jag önskar att jag kunde göra något för dig. Skickar en varm varm kram till er!

  SvaraRadera
 3. Hej och stort tack för era kommentarer, er omtanke.

  Kära moster jag hoppas inte detta låter förmätet av mig men månne har vi kanske lättare att finna livskvalité nu för tiden. Livskvalitén, glädjen finns i det vardagliga och kanske till synes anspråkslösa. Att somna brevid Uffe, vakna till doften av nybryggt kaffe. Gå på föräldramöte tillsammans, slå sig ner med hela familjen runt frukost eller middagsbordet. Dansa runt och sjunga tillsammans med töserna, måla en gemensam målning, pyssla. Ta en tur ut på sjön och bara vara samlade, tillsammans. Se och höra mina älskade. Det är livskvalité för mig. Vi, här och nu.

  Kram till er båda // Gabriella

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara som vanligt hålla en hand mot din, hoppas och tro att något ska dyka upp.

  Jag gläds när jag ser er i alla fall, och dansa är glädje så fortsätt med det! Det tar bort det jobbiga en stund...

  Kram till dig!

  SvaraRadera
 5. Tankar, hopp, kramar & styrka till er! Ta tillvara på varann, att tro och hoppas ger styrka & med det kommer mer underbar tid tillsammans!! Kämpa på!

  SvaraRadera